WANNEER IS HET TIJD OM PLANTEN TE VERPOTTEN?

Voor de gezondheid
Sommige klimplanten moeten gesnoeid worden. Met name mooie bloeiers zoals de Passiflora of sommige soorten Clematis. Deze kunnen in de winter invriezen en dat betekent niet veel goeds voor hun gezondheid. De hele plant kan worden aangetast en uiteindelijk het loodje leggen. Super belangrijk om deze dode stukken na de winter direct terug te snoeien.

Ook bij klimplanten die eigenlijk niet gesnoeid hoeven te worden, is het goed om zo nu en dan een inspectieronde te doen. Haal stukken die er ongezond en afgestorven uitzien altijd weg om de klimmer het volgende seizoen weer te laten shinen.

Worteloverschot
Ook van bovenaf kunnen de wortels van een plant gaan uitsteken. Als dat het geval is, helpt even wat aarde erbovenop gooien niet meer. Dit kun je namelijk niet eindeloos blijven doen. Echt tijd voor een nieuwe pot dus.

Bladverkleuring
Gele bladeren of een groot verlies van bladeren kunnen ook een teken zijn dat de plant klaar is voor verpotting. De kamerplant kan namelijk niet meer voldoende voeding uit de aarde halen om sterk en gezond te blijven. Zorg bij het verpotten voor de juiste potgrond met aanvulling van kamerplantenvoeding.