DE MOOISTE PLANTEN VOOR HET BALKON

Werkvakantie
De tijd dat de volkstuin vooral een wat oudere doelgroep aantrok is echt voorbij, de tuinen zijn voor alle leeftijden een fijne getaway geworden. Van jonge gezinnen tot stadsmensen die in hun vrije tijd graag de rust en het groen opzoeken. Het is eigenlijk een lust- en toevluchtsoord ineen. Maar weet wel: het achterover leunen is meestal van korte duur, want op een volkstuin moet gewerkt worden. Vanzelfsprekend in eigen tuin, maar vaak zijn er ook verplichte tuinbeurten om het gezamenlijke groen bij te houden. Altijd handig zo’n lijstje met eenjarige en vaste planten die – met jouw goede zorgen uiteraard – het prima doen op een balkon. Helemaal nu je maar een een half uurtje hebt om de winkel door te spitten.

Heb je een balkon op het noorden, met de hele dag schaduw? Dan zijn deze planten geschikt: hosta, klimop, hortensia, begonia, skimmia, fuchsia en bergenia.

Balkon op het westen? Dan heb je vaak het meeste last van de wind. Zorg voor stevige, grote potten die niet snel kunnen omwaaien en voor sterke en laagblijvende planten, zoals laurier, longkruid, buxus en lelies. Vergeet niet om regelmatig water te geven, potten drogen snel uit door de wind.

Een balkon op het zuiden heeft heel veel zon en dat betekent niet alleen dat je voor planten moet kiezen die van warmte en directe zon houden, maar vooral ook veel water moet geven. In de zomer kan dit zomaar twee keer per dag zijn. Deze planten zijn geschikt voor een balkon op het zuiden: lobelia, petunia, geranium, lavendel, roos en druif.