HIER MOET JE OP LETTEN ALS JE KAMERPLANTEN GAAT KOPEN

De klimplant aller klimplanten is toch wel de blauweregen, of bekend als Wisteria. Ze bloeien in deze periode prachtig over menig schutting en muur. Zó mooi dat je er soms even stil bij moet staan. Wél balen als jij er eentje in de tuin hebt die weigert te bloeien… Ligt het aan de grond, de plek of aan jou? Je leest het hier.

Vertakkingen
Een plant in goede gezondheid heeft een mooie en gestage groei. Die kun je vaak herleiden aan vertakkingen. Bekijk ook of de stelen mooi en stevig zijn en of er knoppen aanzitten voor nieuwe vertakkingen. En zeg nou zelf: je kiest toch het liefst de allermooiste en volste plant uit? Als je kunt kiezen uit planten met veel of weinig stengels, ga dan altijd voor degene met de meeste vertakkingen. Ook al staat de andere plant al in bloei.

De blauweregen houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Met minder dan zes zonuren per dag maak je hem niet gelukkig. De oost, west- of zuidkant van de tuin of gevel kan dus prima. Staat de Wisteria een groot deel van de dag in de schaduw, dan worden er geen bloemknoppen aangemaakt.

Oorzaak 2: arme grond
De Wisteria houdt van humusrijke grond. Vertroetel hem daarom met extra voeding. Zorg er ook voor dat de blauweregen niet te droog staat. In de volle grond kan hij wel tegen een stootje (lees: weer en wind), maar staat de blauweregen in een pot, dan moet je in een strenge winter de kluit beschermen.

De wortels
Een van de belangrijkste dingen om op te letten voordat je kamerplanten gaat kopen, zijn de wortels. Voordat je die mooie groene bloeier aanschaft (wat dacht je van deze prachtige pauwenplant?) doe je er verstandig aan om de pot even ondersteboven te draaien. Zonder dat de plant eruit valt natuurlijk. Bekijk het wortelgestel van de plant. Komen die net uit de afwateringsgaten, dan is deze plant de perfecte kandidaat om te scoren. Grote kans dat hij namelijk mooi zal doorgroeien én je krijgt ‘m nog makkelijk uit het standaard potje.